Anadolu Yazıları (Anatolian Scripts) projesi, tarih ve arkeoloji meraklılarının yanı sıra konuya ilgi duyan herkes için bir referans kaynağı olmayı amaçlıyor. Anadoluda yaşamış uygarlıkların ve medeniyetlerin çeşitliliğini vurgulamanın yanı sıra Anadolu uygarlıklarının kullandıkları yazı sistemlerine ve onlardan günümüze kalan yazılı buluntulara odaklanıyor.
Anadolu Yazıları projesindeki yazılı buluntular, aralarındaki ilişkilere, coğrafi dağılımına ve tarihlerine göre sınıflandırılıyor. Sınıflandırılan bu buluntular bir arayüz üzerinde görselleştiriliyor.
Proje, öncelik olarak Anadoluda var olmuş uygarlıkların yazı sistemlerini konu alıyor. Ancak komşu coğrafyaları da içine alıp, kimi yazı türlerini ve varyasyonlarını haritaya dahil edebilecek ve genişletilebilecek şekilde tasarlanmış.
Filtreleme Seçenekleri
Site üzerinde çeşitli şekiller filtreleme yapılabiliyor. Bulunduğu yere, sergilendiği müzeye, yazı sistemine ve tarihlendirildiği yüzyıla göre arama ve listeleme yapmak mümkün.
Arşiv şimdiye kadar Geç Bronz Çağı, Demir Çağı, Klasik Dönem, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi’ne odaklanmış durumda. Daha sonraki dönemleri kapsayacak şekilde genişletilebilmesi de mümkün. Site üzerinden şu anda bu tarihsel dönemleri içeren MÖ 20.yy ile MS 3.yy zaman dilimi arasında listeleme yapabilirsiniz.
Arşiv her buluntuyu tek tek kayıt altına almak yerine, tarihsel önemi, işçiliği ve coğrafi konumu değerlendirilerek seçilmiş buluntuları içeriyor. Aynı zamanda tekil buluntuların yanı sıra, tablet arşivi gibi zengin buluntu noktalarını da içeriyor.
Yeni bilgiler dahilinde güncellenen site üzerinde her buluntunun detaylı bilgilerini içeren kendi sayfası mevcut. Bu sayfalar üzerinden yazı sistemi, konum, tarihlendirme, yazının dili, sergilendiği yer, fotoğraflar, açıklama metni, çevirisi, ek okumalar ve kaynaklarına ulaşabiliyorsunuz.
Anadolu Yazıları (Anatolian Scripts), Anadoluda kullanılan ilk yazı sistemi olan Çivi Yazısı ile başlıyor. Bunun dışında Fenike Alfabesi, Frig Alfabesi, Karya Alfabesi, Likya Alfabesi, Linear A, Luvi Hiyeroglifi, Side Alfabesi, Süryani Alfabesi ve Yunan Alfabesi’nide içeriyor.
Anadolu Yazıları Projesine İsteyen Herkes Katkıda Bulunabilir
Bu başarılı projeye imza atan A. Erdem Şentürk ve Tayfun Bilgin’in katılımıyla hayata geçirdiği dijital kütüphane, tarih ve arkeoloji meraklılarının yanı sıra konuya ilgi duyan herkesi içerik olarak katkı sunmaya davet ediyor.
Kaynak ve Görsel
Anatolian Scripts
Düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz