Şu anda Kamboçya olarak bilinen bu eski ülke 12. yy’da 1 milyon nüfuslu dev bir kentti. Bu kentin merkezinde kurulan Angkor Wat’ın yapılış amacı dünyada cenneti kurmaktı.
Dünyanın En Büyük Tapınağı
Dünyanın en inanılmaz mühendislik projelerinden ve en büyük tapınaklarından biri olan Angkor Wat, sadece ebatlarından dolayı değil aynı zamanda suyun üzerinde inşa edildiği için göz alıcı bir anıt konumunda.
Dünyada, tanrıların dünyasını her anlamda taklit edecek olan gizemli ve büyüleciyi Angkor Wat, Khmer krallarından II. Suryavarman tarafından Hindu tanrısı Vishnu (Vişnu) adına inşa ettirilir. Sıradan bir Khmer yapısı gibi ahşaptan değil, tapınağı taştan inşa ederler. Bu yapı Khmer İmparatorluğu’nun en büyük tapınağı olur.
Tapınağın temelinde tanrıları buraya sembolik olarak bağlayan ve tapınağa lütuflarını güvence altına alan mandala desenleri vardır. (Mandala, Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad. Genel olarak mandala, şekilleri belli bir düzene göre boyamaktır.) Bu desenler cenneti temsil eder. Bu desenlerin tam ortasına beyaz safir ve altın yapraklar gömülüdür. Beyaz safir Ay’ı, altın yapraklar ise güneşi temsil eder. Bu orta nokta mezar olarak kabul edilir ve mühendisler mezar odasından kutsal merkez odaya çıkan bir kuyu açar. Tapınak bu kuyunun etrafında inşa edilir.
Hindu Tapınağından, Budist Tapınağına
Bir zamanlar bir Hindu tapınağı olan bu tapınak şu anda Kamboçya’nın altın çağının büyüleyici bir anıtı konumunda. Khmer İmparatorluğu’nun dinsel eserlerle dolu bu tapınağı imparatorluğun en önemli tapınaklarından birisiydi. Yüze yakın, tapınak, antik yapı ve mezarın bulunduğu Angkor (kent) Wat (tapınak ya da pagoda) anlamına geliyor.
Yaklaşık 300 futbol sahası büyülüğünde bir alan üzerine inşa edilen Angkor Wat büyük düz ve suyla kaplı bataklık bir alan üzerine oturuyor. Taş ocaklarının olmadığı bir nehir taşkınının ortasında milyonlarca taş bloğunu bir yapı haline getiren o dönemin mühendisleri bu dev anıtın uzun yıllardır ayakta kalmasını ve günümüze kadar gelmesini sağlamış. Bütün orta çağ katedrallerinden daha fazla ayakta kalan bu dev yapı 35 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve on üçüncü yüzyılda Hindu tapınağından Budist tapınağına dönüştürülmüştür.
Birçok Angkor tapınağının aksine Angkor Wat batı yönüne bakar.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde
Kamboçya’nın 4 büyük şehrinden biri olan Siem Reap şehrinin, balta girmemiş ormanlar içinde Angkor medeniyetinin izindeki bu büyüleyici tapınaklar 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yerini almış.
Kamboçya’daki Angkor Wat tapınağı günümüzde binlerce turisti ağırlıyor. Turistlerin Asya’da en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Angkor Wat tapınağının içindeki merdivenlere tırmanılabiliyor. Tapınağı gezmek isteyen kişiler için önemli özelliklerden biri olan ve tapınağın girişine giden taş merdivenler, bu mistik ve büyüleyici mimarinin güzelliğinden faydalanmak için aşılması gereken bir yol.
Görseller:
Google Görseller, Pexels
Düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz