Şimdilerde, yani 50 yıl sonra yeniden Ay’a geri dönüyoruz. Bu gerçekten heyecan verici ve takip edilmesi gereken bir süreç.
SpaceX CEO’su Elon Musk, 17 Eylül 2018’de BFR roketiyle Ay’a gönderilecek ilk Ay turistini açıkladı. Genç Japon girişimci Yusaku Maezawa, Ay’a gönderilecek ilk kişi olacak. Bu kişi kim derseniz, online ticaret sitesi olan Japon moda devi Zozo’nun kurucusu ve aynı zamanda sanat tutkusu olan bir müzisyen. BFR (Big Falcon Rocket) projesine neredeyse kişisel servetinin tamamına yakınını harcayarak çok ciddi bir yatırım yapmış ve tüm koltukların biletlerini satın almış.
Bu isim ilerleyen zamanlarda tarih kitaplarına girecek. Sadece Ay’a giden ilk turist olmasından dolayı değil. Oraya giderken yanında götürmek istediği kişiler sayesinde.
Hemen açıklayayım.
Yusaku Maezawa’nın sanat tutkunu olan bir müzisyen olduğundan bahsetmiştim. En büyük tutkusuna yani sanata hala yatırım yapmaya devam ediyor bu genç girişimci. Hal böyle olunca BFR roketindeki boş koltukları farklı alanlarda çalışan 6 ila 8 sanatçıyla paylaşmak istediğini söyledi.
Ressam, yazar, müzisyen, film yönetmeni, heykeltraş, mimar, fotoğrafçı, moda tasarımcısı. Oraya giderken dünyayı bu alanlardan insanlarla temsil etmek istiyor. Irklarından, dinlerinden, cinsiyetlerinden hiç söz etmeden hem de. Ayırt edici özelliği sadece sanat olan insanlar…
Çünkü “Sadece sanatın dünya barışını sağlayabilecek güçte olduğuna inanıyorum.” diyor Maezawa.
Bana kalırsa bu oldukça güzel bir fikir. Hayatları boyunca fark yaratmayı amaçlayan ve gerçekten bunu başarmış hayal gücü yüksek olan bu insanların oraya gittiklerinde deneyimlediklerini ve hissettiklerini bir düşünün. Dünyaya döndüklerinde deneyimlerini sanat eserlerine dönüştürdüklerini düşünün.
Düşüncesi bile kulağa çok güzel geliyor.
Sanat Projesi #dearMoon
Maezawa, kendisiyle birlikte gidecek sanatçıları açıklamadı. Ama bunun için bir kampanya başlattığını açıkladı. Aslında daha çok bir sanat projesi olarak tanımlıyor bunu. Kampanyasına yani sanat projesine #dearMoon adını verdi.
Japon girişimci, “Picasso, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Michael Jackson, John Lennon gibi sanatçılar, uzaya gitme şansına sahip olsaydı nasıl eserler yaratacaklardı? Hep merak etmişimdir.” diye soruyor ve bu proje ile sanatçıların farklı eserler üretmek için ilham bulmalarını sağlamak, insanlık için muazzam sanat eserleri yaratmalarına ön ayak olmak istediğini belirtiyor.
BFR (Big Falcon Rocket) Projesi
BFR projesinin 2 milyar dolar ile 10 milyar dolar arasında bir maliyeti olacağı hesaplanıyor. Tahmini gelişim maliyeti ise Elon Musk’a göre 5 milyar doları bulacak. SpaceX, 2023’te yapılması planlanan bu yolculuk öncesi Maezawa ve onunla gidecek olan sanatçılara yeryüzünde temel eğitimler verecek. Asıl yolculuk başlayana kadar hazır olacaklar.
2017 yılında fırlatılan Falcon Heavy roketiyle Ay’a sefer düzenlemek isteyen SpaceX bu projeyi iptal etti ve BFR’ye aktardı. Çünkü Falcon Heavy, ağır bir yük fırlatma aracı ve üç parçaya ayrılan gövdesiyle Ay yüzeyine iniş yapamayacaktı. BFR roketleri ise Ay ve Mars görevlerine hizmet etmek için özel olarak tasarlanmış, tamamen yeniden kullanılabilir, yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahip bir araç.
Aynı zamanda Dünya’nın her yerine bir saatten kısa süren yörünge yolculukları içinde kullanılması planlanıyor. Bu aracın, zamanla Falcon 9, Falcon Heavy ve Dragon’un yerini alacağı planlanıyor.
BFR uzay gemisinin test uçuşlarının ilk serisinin, önümüzdeki yıl Güney Teksas’ta yapılması planlanıyor. “İşler iyi giderse, iki ya da üç yıl içinde ilk yörünge uçuşlarını da yapıyor olabiliriz.” diyor Elon Musk.
Dünya Sınırlarını Aşan Yolculuk Planları
NASA, Mars projesi kapsamında orada yaşayacak olan kolonilerin inşa edecekleri konutların tasarımlarını 3D yazıcılar yardımıyla paylaşmıştı. Yakın gelecekte Mars için koloniler kurulması planlanıyor. Orion projesi ile Ay’ın yörüngesine uydular yerleştirilecek. Dünya sınırlarını aşıp Ay’a ve Mars’a giden pek çok insan göreceğiz.
İlk insanlardan bu yana nesiller boyu genlerimize işlenen keşfetme dürtümüz bizi her zaman bir adım öteye taşıyacak. Tıpkı eski zamanlarda kaşiflerin denizleri, okyanusları ve kıtaları aşıp yeni yerler keşfettiği gibi. Şimdilerde ise Dünya sınırlarını aşıp yeni yerler keşfediyoruz.
Bügünlerde temellerinin atıldığı bu oldukça heyecan verici gelişmeler geleceğimizi şekillendiriyor. Eminim bizden sonraki nesiller Dünya sınırları dışında yolculuk yapan hatta medeniyetler kuran insanlar olacak.
Düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz