Mandala’nın Anlamı
Mandala, kelime anlamı olarak Sanskritçe; Manda (enerji), La (kap) kelimelerinin birleşiminden oluşur ve enerjiyi biriktiren ya da tutan kap olarak yorumlanır.
Mandala’nın Tarihi
Kırk bin yıl öncesine dayandığı düşünülen ve insanların dileklerinin gerçekleşmesi için yaptıkları manyetik çekim gücü olduğuna inanılan bu şekiller, basitçe, merkezdeki bir noktanın çevresine çizilen halkalar ve diğer şekillerden oluşan desenlerdir. Dairesel bir form içinde, bir ucu sonsuza giderken diğer ucu bedenimiz ve aklımıza kadar uzanır.
Bazı mağara duvarlarına çizilmiş ve daire içine alınmış resimlerde mandala benzeri şekillere rastlamak mümkündür.
Mandala, ritüel ve meditasyon amaçlı olarakta kullanıldığı için bir başka deyişle dua sanatı olarakta adlandırılabilir.
Mandalalara neredeyse tüm inanç sistemlerinde rastlanır. En yakın örneğini Osmanlı sanatlarında görürüz. Osmanlı sultanlarının giydikleri sembollerle süslü gömleklerin üzerinde lale gibi desenler daire içinde çizilmiştir. Başka bir örnek ise camilerin kubbelerinde görebileceğimiz motiflerdir. Aynı zamanda dantellerde, tezhip ve hat sanatı gibi eski Osmanlı sanatlarında sık sık mandala örneklerine rastlanılabilir.
Mandala Nasıl Yapılır?
Mandala, bir merkezden başlayarak dışarı doğru büyüyen halkalar halinde çizilir. Merkezden başlayan bu daire büyüyerek devam eder. Birbirinden farklı sembollerin bir araya gelmesiyle de şekillenir. Merkezde bulunan en küçük daire hayatın başlangıcını sembolize ederken, dıştaki en büyük daire ise evreni simgeler.
Görsel: Google Görseller
Düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz