İnsanlığın bir sonraki durağı olarak görülen kızıl gezegen Mars, 2003 yılından beri Dünya’ya en yakın konuma geliyor. Mars, bu gece Güneş’in en zıt yönünde yer alacağından gökyüzünde en net haliyle gözlemlenebilecek ve oldukça parlak olarak görülebilecek.
Mars Opposition (Karşı Konum)
Dünya’nın ve Mars’ın yörüngeleri tam olarak daire şeklinde olmadığı için, yörünge hareketleri sırasında Güneş ile aralarındaki mesafe değişir. Bu sebeple Dünya’dan bakıldığında Mars’ı farklı büyüklüklerde görürüz. Mars’ın karşı konumda olduğu zamanlarda Dünya ile yörüngeleri birbirine göreceli şekilde yakın olduğundan, Mars’ın görünür büyüklüğü Dünya’ya en yakın ve en uzak konumlardayken belirgin şekilde değişir.
Karşı konumda Güneş, Dünya ve Mars aynı hizada konumlanır. Dünya, Güneş ile Mars arasında bulunur. Mars, Güneş’in en zıt yönünde yer aldığından karşı konum gözlem yapılması için en uygun zamandır.
Bir Sonraki Buluşma 2020’de
Mars’ın bu gece gezegenimizle arasında mesafe 57,6 milyon kilometreye kadar iniyor. Gece boyunca boyunca görüş açımızda yer alacak olan Mars’ı, güney yönünde 35 derecelik bir açıyla gözlemleyebilmek mümkün olacak. Bu olayı çıplak gözle görebilmek mümkün ama yüzeyindeki detayları ve kutup buz kütlesini gözlemleyebilmek için teleskopa ihtiyaç var. ABD uzay ve havacılık dairesi NASA, Mars yüzeyindeki büyük kum fırtınalarının görüşü engelleyebileceğini de hatırlatıyor.
Mars, gezegenimizin ardından Güneş’e en yakın dördüncü gezegen konumunda. Dünya, Güneş’in etrafındaki bir tam turunu 365 günde tamamlarken, Mars bu yolculuğu 687 günde tamamlıyor. Mars ile Dünya’nın bir sonraki buluşmasının 6 Ekim 2020’de gerçekleşmesi bekleniyor.
Yararlanılan Kaynak:
Nasa Mars Opposition
Görsel:
Mosaic of Mars
Düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz