fbpx
Görülesi

275 Ağaca Eşdeğer Yüksek Teknolojili Şehir Ağacı

Yüksek teknoloji ürünü olan City Tree (Şehir Ağacı) havayı 275 ağaç kadar iyi temizliyor. Bu yüksek teknolojili Şehir Ağacı aynı zamanda bir bank görevi de görüyor ve hava kirliliğini gidermek adına önemli bir çözüm sunuyor.

Hava kirliliği dünyanın tüm büyük şehirlerinde ciddi bir sorun olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tüm şehir sakinlerinin % 90’ı her gün kirli hava soluyor. Canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar veren hava kirliliği, insanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana geliyor. Üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklar hava tabakasını kirletiyor.

Motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, kurulmaması gereken yerlere kurulan sanayi tesisleri ve bu tesislerin gerekli tedbirleri almaması. (baca filtresi, arıtma tesisi olmaması vb.) Düşük kalorili ve yüksek kükürt oranına sahip kömürlerin yaygın olarak kullanılması ve yeterli yeşil alanların olmaması hava kirliliği artışlarında önemli rol oynuyor.

Sanayi, endüstri ve ısınmada kullanılan fosil yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının %5 oranında arttığı tespit edilmiş. Bunun ise küresel ısınmaya yol açabileceği öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre hava kirliliği ile bağlantılı nedenlerden dolayı her sene 7 milyon kişi ölmekte. İnsan sağlığına etki eden bu durum için geliştirilen dünya üzerinde pek çok farkındalık kampanyası var. Fakat bu duruma çözüm getiren az sayıda proje mevcut. City Tree bunlardan biri.

city-tree
© Green City Solutions

Yosun Kaplı Dikey Bir Duvar City Tree

City Tree (Şehir Ağacı), büyük şehirlerdeki hava kalitesinin iyileştirilmesinde büyük önem arz ediyor ve ekolojik olarak düşünülmüş bir tasarım konsepti sunuyor. Zararlı gaz ve partikülleri filtre edip havadaki kirleri yakalayan City Tree 275 ağaç ile aynı olumlu çevresel etkiye sahip. Böylelikle temiz hava bölgeleri oluşturmak için kullanılıyor.

İster mimari, ister şehircilik isterse de malzeme mühendisliği olsun, geleceğin sürdürülebilir şehirleri için geliştirilen ve bir dizi fikir içeren tasarım konseptlerinin bazıları oldukça etkileyici olabiliyor.

Etkileyici bir fikir olarak ortaya çıkan City Tree projesi, Almanya merkezli teknoloji firması olan Green City Solutions tarafından hava kirliliğini önemli ölçüde gidermek için yaratılmış.

city-tree
© Green City Solutions

City Tree, teknik olarak bir ağacın havayı temizleme konseptine dayanmasına rağmen tam olarak bir ağaç değil, bir yosun kültürüdür. Daha fazla yaprak alanına sahip olduğu için seçilen yosun kültürleri, havadaki partikülleri ağaçlara göre daha fazla yakalıyor. Bazı yosun kültürlerinin partikül ve azot oksitleri gibi kirletici maddeleri havadan arındırma kabiliyeti, onları doğal hava temizleyicileri haline getiriyor.

Sistem, yağmur suyunu bir rezervuar içinde toplayıp otomatik olarak kendini sulayabiliyor. Hava sıcaklığını, topraktaki nemi ve yağmur suyunun kalitesini ölçen dahili bir bilgisayara ve Wi-Fi sensörlerine sahip. Aynı zamanda güç sağlamak için insan müdahalesi ihtiyacını en aza indiren bir dizi güneş paneli var.

Bitkilerin dünyasını ve nesnelerin internetini (IoT) bir araya getiren dünyanın ilk biyoteknolojik hava filtresi City Tree, kendi verimliliğini ölçmek için çevre verilerini izleyip analiz ediyor ve etrafındaki havanın kalitesini hesaplıyor. Hava filtreleme performansı sayesinde bitkilerin gerçek zamanlı gereksinimleri ölçülebiliyor.

Yosun kaplı dikey bir duvar gibi görünen City Tree, 3,5 metrekarelik yer kaplıyor. Oksijen üretirken aynı zamanda, havadaki karbon dioksiti, diğer zararlı gaz ve partikülleri temizliyor. Tek bir ağaç günde 250 gram partikül maddesini ve her yıl 240 tonluk karbon dioksiti filtre edebiliyor. Bu da 275 ağacın havayı temizleme etkisi ile aynı seviyede.

City Tree Aynı Zamanda Reklam Panosu Olarak Kullanılabiliyor

City Tree, 50 metrelik bir yarıçap içinde hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda QR kod, iBeacon veya NFC (yakın alan iletişimi) yoluyla yazı, görüntü veya dijital veri görüntüleyen bir pano olarak da kullanılabiliyor.

city-tree
© Green City Solutions

Tasarımdan enerjiye, su tedariğinden çevresel performansa kadar 2014’ten beri sürekli geliştirilen City Tree,  Green City Solutions tarafından Paris, Jena, Oslo ve Hong Kong dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki kalabalık şehir alanlarına iki düzine kadar kurulmuş.

25 bin dolarlık üretim maliyeti olduğu için yüksek bir bütçesi var. Kesilen ağaçları ve azaltılan yeşil alanları telafi edecek, ormanların yerine geçebilecek bir ürün değil. Ancak yeşil alanların az ve beton alanların çoğunlukta olduğu insanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde hava kirliliğini azaltmak, sürdürülebilirliği artırmak için önemli bir çözüm sağlıyor.

Kaynak
Green City Solutions
Wikipedia

Cihan Çamlıca

Öğrenilmesi ve paylaşılması gereken çok şey var.

Düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz

Bizi Takip Edin